Uw beveiliging

De belangrijke stappen inzake beveiliging

 

Eerste fase: een goede organisatie

De organisatorische maatregelen verwijzen naar de goede gewoonten en de maatregelen van “gezond verstand”. Dit is de belangrijkste stap van de beveiliging. Het betreft het naleven van bepaalde instructies en gewoonten om het risico op inbraak en diefstal te beperken.

Deze maatregelen zijn gratis, maar men moet ze dagelijks toepassen:

  • In geval van afwezigheid, zelfs gedurende 10 minuutjes, dient u deuren en ramen altijd goed op slot te doen;
  • Een goed beheer van de sleutels (niet te veel sleutels in omloop);
  • In geval van afwezigheid, geef de indruk dat er iemand in huis aanwezig is: radio en/of licht aan;
  • Geen voorwerpen die door inbrekers gebruikt kunnen worden, laten slingeren in de tuin;
  • Bij afwezigheid, een beroep doen op een vertrouwenspersoon om de brievenbus leeg te komen maken;
  • Bij gebruik van een elektrische garagepoort, niet vertrekken vooraleer de poort volledig gesloten is;
  • Foto's nemen van alle dure voorwerpen en de facturen ervan bijhouden. Merk uw juwelen om hun identificatie in geval van diefstal te vergemakkelijken;

 

Tweede fase: mechanische/architecturale verstevigingsmaatregelen

Deze fase bestaat erin de toegangen tot de woning door fysieke middelen te verstevigen: deuren, ramen, kelderramen, koepels, dakgoten, hekken, poorten en ander traliewerk.

Dit heeft betrekking op:

  • De perimetrische anti-inbraak omheiningen: hekwerk, poort.
  • De buitendeuren en -ramen moeten uitgerust zijn met kwaliteitsvol inbraakwerend materiaal: meerpuntssloten, verstevigd glas, met sleutel vergrendelbare raamkrukken, plaatsing van inbraakwerende rozetten/bouwbeslag om de cilinder te beschermen, cilinder met gecodeerde sleutel, enz.
  • Indien het kelderraam groot genoeg is om een persoon door te laten, dient u het aan het metselwerk te bevestigen met een ketting.

 

Het is niet de bedoeling van uw huis een ondoordringbare bunker te maken, maar eerder de woning veiliger te maken en toch aangenaam om in te leven.

Indien uw woning/uw lokalen drie minuten weerstand bieden tegen inbraakpogingen, is de doelstelling grotendeels bereikt. We nemen aan dat een inbreker zijn poging zal staken indien de deur of het raam hem minstens drie minuten weerstand biedt.

Derde fase : elektronische detectiemaatregelen

Dit is de laatste fase wat betreft beveiliging. Nadat u de eerste twee fasen goed heeft toegepast, kan overwogen worden om elektronische detectiesystemen te installeren: alarm, videobewaking, automatische verlichting, videofoon, enz.

Een alarmsysteem zal vooral een ontradend effect hebben indien het duidelijk zichtbaar is vanaf de straat en het zal het veiligheidsgevoel van de bewoners versterken.

Indien er een tuin of een koer aan de achterzijde van de woning is, is het aangeraden om verlichting uitgerust met bewegingsdetectoren te plaatsen. Dit verhoogt de kansen om personen met slechte bedoelingen te detecteren.

Advies “geval per geval”

Hoewel bepaalde algemene raadgevingen gegeven kunnen worden, is het belangrijk om een beroep te doen op een adviseur om te kunnen genieten van gepersonaliseerde aanbevelingen. De analyse dient uitgevoerd te worden in functie van de werkelijke indeling van de woning en zal slechts volledig pertinent zijn indien de diefstalpreventieadviseur zich ter plaatse begeeft om aangepaste maatregelen “geval per geval” voor te stellen.

Indien u GRATIS advies wenst, aarzel niet om contact op te nemen met uw lokale adviseur:

Preventiedienst:
de Mérodestraat 331-333 – 1190 Brussel
Tel : 02 536 86 26 - GSM : 0490 66 63 17
E-mail

Brandwerende maatregelen

De diefstalpreventieadviseur kan u tevens enkele algemene aanbevelingen geven inzake brandbestrijding. Het is aangeraden beroep te doen op een gespecialiseerde dienst voor specifieke aanbevelingen: DBDMH Brussel – 02 208 81 11.

Afdrukken