Een vorstse kasteelheer : Alexandre Bertrand

Alexandre BERTRAND werd geboren in Kortrijk op 9 oktober 1846 ; vijfde in een familie met zeven kinderen waarvan de vader bankier was.

Alexandre kwam zich in Brussel vestigen waar hij een bankkantoor opende en werd later Voorzitter van de Beurs van Brussel.

Op 22-jarige leeftijd trouwde hij met zijn nicht Louise COLSON ; ze gingen in de Dwarsstraat wonen, op de heuvels van de Kruidtuin.

Tijdens een zomerse wandeling ontdekten ze het mooie uitzicht dat men kon bewonderen vanaf de heuvels van Vorst. Deze plek bracht hen in vervoering ; ze kregen de gelegenheid om een landhuisje aan te kopen met een uitgestrekt domein errond dat afgebakend werd door de Alsembergsesteenweg en door de toekomstige Sint-Augustinuslaan, Hoogte Honderdplein, Alexandre Bertrandlaan, Jupiterlaan en Timmermansstraat.

Aangezien de toegang tot het landhuisje, via een hobbelige landweg (de Beukenstraat, later Jupiterlaan geworden), zeer moeilijk was, besliste het koppel om tussen 1900 en 1903 een groot huis te laten bouwen tegen de Alsembergsesteenweg met een makkelijkere toegang voor de toenmalige paardenkoetsen.

Het landhuisje werd aan de jongste van hun vier kinderen gegeven.

Na de dood van Mevrouw BERTRAND, in 1928, lieten de kinderen een straat door het domein trekken : de Cervantesstraat.

Alexandre BERTRAND, Bestuurder van het Vastgoedvennootschap "Les Villas de Forest" had het idee om acht nieuwe wegen op het hoogste punt van Hoogte Honderd samen te laten komen : de Alexandre Bertrand- (tot in 1906 Borremanslaan, brouwer en voormalige Vorstse schepen), Sint-Augustinus-, Everard-, Oscar Van Goidtsenhoven-, Wapenrusting-, Victor Rousseaulaan en de Steekspel- en Schermstraat.

Op de hoogvlakte van Hoogte Honderd werd vlak voor het begin van de oorlog 1914-1918 begonnen met het bouwen van een stenen kerk in Romaanse stijl.  De werkzaamheden werden onderbroken tijdens de oorlog. Vervolgens konden ze niet heropgestart worden want er was geen geld. Er moest jarenlang gewacht worden vooraleer een nieuw project het daglicht zag. Er werd toen beton gebruikt, een nieuw materiaal en vooral minder duur.

We kunnen hieruit besluiten dat Alexandre BERTRAND, die stierf in Vorst, op 29 juni 1920, de spil was van de ontplooiing van de ganse wijk.

Vandaag hebben verschillende soorten gebouwen de plaats ingenomen van het voormalige mooie domein.
 
De eend van Vorst :

Weinig mensen weten dat er in Vorst een eendenras bestond waarvan het vaderschap toekomt aan de Heer H. BERTRAND, kweker te Vorst en afstammeling van Alexandre BERTRAND.

Na een enorm succes op de grote internationale pluimveetentoonstelling in Londen in 1911 nam de exploitatie van deze eendensoort een bemoedigende start die helaas onderbroken werd door de Eerste Wereldoorlog.

Vervolgens dachten de verantwoordelijken van de Gespecialiseerde Eendenclub van Vorst dat het goed was om deze soort te kruisen met een Asiatisch ras wat het oorspronkelijke karakter van het dier wijzigde.

Bestaan er nog exemplaren bij liefhebbers ? We weten het niet.
 

Afdrukken