Vorst, "mus-friendly" gemeente!

De gemeente Vorst heeft besloten om actie te ondernemen voor de terugkeer van mussen in haar wijken. In het kader van het StadsVernieuwingsContract ‘Koning' wil de gemeente samen met de inwoners een dynamiek op gang brengen voor initiatieven waardoor opnieuw leefgebieden voor de mussen kunnen worden gecreëerd.


Een eerste fase van dit initiatief vond plaats op zaterdag 24 oktober tijdens een ontdekkingswandeling Mussenonder leiding van ornitholoog Erik Etienne.
Zodra de maatregelen in het kader van de coronacrisis dit toelaten, zal er een tweede wandeling worden georganiseerd.

Op Europees niveau wordt 10% van de vogelsoorten bedreigd en Brussel heeft in 25 jaar 95% van zijn mussen verloren. Wetende dat vogels een belangrijke rol spelen in de biodiversiteit en ons ecosysteem (ze eten insecten die schadelijk zijn voor de landbouw, verspreiden zaden voor herbebossing, bestuiven planten, ...), is het essentieel om maatregelen te nemen om ze in ons leven en in onze steden te houden.

De volgende fase is de oprichting van een ‘Mussengroep’ in Vorst. Deze groep vrijwilligers zal in eerste instantie samenwerken met de Mussengroep van Sint-Gilles in de perimeter van het SVC (met als centrale as de Koningslaan).

De groep

  • zal de aanwezige populaties in de perimeter tellen,
  • de plaatsing van nestkastjes en voederbakjes in de buurt van kolonies promoten,
  • lezingen en wandelingen organiseren, ...


Ontdek hier de reportage over de Mussengroep van Sint-Gillis:

https://www.youtube.com/channel/UCgfhAkR1fcMDQG-5zWOjVgQ )

Zin om mee te doen?

Coördinator Stadslandbouw ‘Koninklijke Kip’

       facebook.com/groups/moineaux1190


 

Afdrukken