Te voet

Nieuws

Mobiliseer je voor walk en stel een actie of activiteit voor op, over of langs trage wegen om het voetgangersnetwerk met al zijn troeven en uitdagingen onder de aandacht te brengen. walk helpt je actie vorm te geven, door middel van enkele workshops in september.


Iedereen op stap! Ook de meest overtuigde chauffeurs gaan dagelijks met de benenwagen. Kinderen, senioren, pendelaars, toeristen, gebruikers van het openbaar vervoer, fietsers... op een bepaald moment zijn we allemaal voetganger.

Op gewestelijk niveau vormt stappen een efficiënt alternatief voor de gemotoriseerde vervoerswijzen, die het stappen stilaan naar de achtergrond hebben verdrongen en die het stadscentrum doen dichtslibben en vervuilen. Net zoals de fiets, is stappen een gezonde en duurzame vervoerswijze!
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zich hiervan bewust en heeft een algemeen schema uitgewerkt voor een voetgangersplan op zijn grondgebied. Op die manier wordt een actieplan opgezet waarmee deze manier van verplaatsen bevorderd en geïntegreerd wordt in het kader van een globaal mobiliteitsbeleid.

Op het niveau van Vorst werd er in 2017 een toegankelijkheidsplan voor de weg en de openbare ruimte (PAVE) opgesteld in samenwerking met Brussel Mobiliteit. De doelstelling van dit plan bestaat erin verplaatsingen te voet in het gewest aan te moedigen en te vergemakkelijken. Dit instrument is zeer nuttig voor de gemeentediensten want het bevat ondermeer de verbetering van de stedelijke inrichtingen, de beveiliging van de voetgangers, aanbevelingen voor de gebruikers, enz.


Wist u dit?

•    Een kwart van onze dagelijkse verplaatsingen bedraagt minder dan 1 km, dat is nog geen kwartiertje stappen.
•    Een gezonde levensstijl omvat gemiddeld een halfuurtje stappen per dag: te voet naar de supermarkt om de hoek, tien minuutjes wandelen naar het station of naar school. Iedereen op stap dus!
•    Zin om een frisse neus te halen? Het Zoniënwoud biedt 5.000 hectare bos en woud, op een steenworp van het stadscentrum.


Ontdekkingstochten

Een wandeltocht is waarschijnlijk de beste manier om het gewest te ontdekken en u onder te dompelen in de sfeer van de verschillende wijken. Musea, natuurwandelingen, stripverhaal, art nouveau, mode, allemaal themawandelingen die u zullen bekoren.


Kies het meest aangename traject!

Brussel Mobiliteit en de vzw Trage Wegen bieden een praktische hulpmiddel aan om uw wandelingen in de stad te plannen: een routeplanner voor stappers (waarvan ook een mobiele versie bestaat) op stapasbxl.be. U kunt onder meer het kortste of meest aangename (langs paadjes, parken en binnenwegen) traject kiezen.


De Groene Wandeling

De Groene Wandeling is een prachtig traject van meer dan 63 km dat het Gewest omsluit en waarlangs fietsers en voetgangers verschillende parken en natuurgebieden kunnen doorkruisen. De aantrekkingskracht van de Groene Wandeling ligt voornamelijk in de grote verscheidenheid aan landschappen.
Dit prachtige traject heeft echter niet alleen een recreatieve functie. Het is ook zodanig ontworpen dat de Brusselaars het kunnen gebruiken als shortcut naar de stad en dat het makkelijk toegang verleent tot het openbaar vervoer.

Meer info:
•    zie website van Leefmilieu Brussel - BIM
•  bekijk de route van de Groene Wandeling op de interactieve fietskaart

Afdrukken